Disney

Rapunzels gevlochten brood

Totale tijd
50m
Bereidingstijd
30m
kooktijd
20m
Porties
16

Met dit recept voor gevlochten brood kun je de wonderschone lokken van Rapunzel namaken.

Dit heerlijke brood boordevol met fruit is de perfecte snack voor een zomerse picknick.

Dit heb je nodig
  • 225 ml warm water
  • 1 theelepel gist
  • 56 ml koolzaadolie of zonnebloemolie
  • 60 ml honing
  • 420 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel baksoda
  • 2 eetlepels zure room
  • 115 gram zachte, magere roomkaas
  • 250 gram bevroren frambozen
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 5 bosbessen
  • 3 aardbeien
Zo maak je het
Stap 1 / 8
  • Disney_Inspired-rapunzel_bread-step
    • Meng water, gist, olie en honing in een middelgrote schaal. Eenmaal roeren en vervolgens 5 minuten laten staan om het gist te activeren.
    • Doe het meel, het zout en de baksoda in een grote schaal.
    • Doe het geactiveerde honingmengsel en meelmengsel bij elkaar en roer het geheel voorzichtig door tot er klevend, maar stevig deeg ontstaat. Als het deeg te droog is, voeg je een theelepel warm water toe. Herhaal dit indien nodig. Als het deeg te nat is, voeg je een theelepel meel toe. Herhaal dit indien nodig.
    • Dek de schaal af met een theedoek en laat de schaal zo’n 10 minuten op een warme plek staan.
  • Disney_Inspired-rapunzel_bread-step-raspberries
    • Roer ondertussen de zure room en roomkaas goed door elkaar in een kleine schaal. Zet de schaal vervolgens weg.
    • Doe de bevroren frambozen met de rietsuiker in een steelpannetje en verwarm dit op een laag vuur tot je de frambozen met een lepel kunt pletten in een jam-achtige substantie. Laat dit vervolgens afkoelen.
  • Disney_Inspired-rapunzel_bread-step1
    • Verwarm de oven voor op 220°C (200° in heteluchtoven)
    • Het deeg moet na 10 minuten al een beetje zijn gerezen. Leg het deeg daarna op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het eerst 2 à 3 keer voordat je het uitrolt in een rechthoekige vorm van ongeveer 0,75 cm dik.
  • Disney_Inspired-rapunzel_bread-step2
    • Meng de roomkaas en de frambozen en smeer het mengsel gelijkmatig in een dunne laag over het deeg. Houd aan de rand ongeveer 2,5 cm deeg over.
  • Disney_Inspired-rapunzel_bread-step3
    • Rol het deeg in de lengterichting uit en knijp het deeg aan de rand samen met je vingers. Je moet nu één langgerekte rol hebben.
  • Disney_Inspired-rapunzel_bread-step5
    • Snij de rol met een broodmes vanuit het midden in twee delen.
  • Disney_Inspired-rapunzel_bread-step6
    • Vlecht het deeg door de ene streng op de andere te plaatsen en draai de strengen zo dat de buitenkant van het deeg zichtbaar is.
    • Leg het deeg op een met bloem bestrooid bakvel en bak het gedurende 10 minuten. Haal het brood uit de oven bedek het met aluminiumfolie en bak het nog eens 10 minuten tot de randen krokant zijn. Steek een caketester in het brood. Komt deze er weer schoon uit, dan is het brood gaar. Laat het brood vervolgens afkoelen.
  • Disney_Inspired-rapunzel_bread-step-final
    • Leg tot slot de bosbessen en de schijfjes aardbei boven op het brood. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij elke aardbei van onderaf in vier schijfjes. Leg de schijfjes zorgvuldig in een waaier als bloemblaadjes rondom de bosbessen. Snij het brood en eet smakelijk!
Instructies printen

Misschien vind je dit leuk: