Disney

Vier Kerst met je eigen decoraties

Nadat je je talenten kon botvieren met de versieringen voor Halloween en Sinterklaas, is nu het moment aangebroken om de Kerstversiering tevoorschijn te halen.

Beter nog… het is het moment om je EIGEN kerstversiering te maken. Berg de maskers en jute zakken dus maar terug op en haal de valse sneeuw en glitters boven om helemaal in kerstsfeer te komen.

Kerstmis is gewoonlijk een dure periode. Maar niet dit jaar! Volg onze tips om, samen met de kinderen, prachtige kerstballen te maken voor weinig geld.

Sneeuwballen gemaakt van zoutdeeg

Stap 1: Het deeg bereiden:

  • 1 kop fijn zout
  • 1 kop lauw water
  • 2 koppen bloem

Meng het zout en de bloem en giet dan het lauwe water er in één keer bij, kneed het deeg tot je een soepele textuur krijgt zonder dat het kleverig wordt.

Pas de hoeveelheden aan als dit nodig is: doe er wat water bij als het deeg te brokkelig is of omgekeerd wat bloem indien het deeg te waterig is.

Tip: Voeg eens enkele druppeltjes kleurstof toe om het deeg een kleurtje te geven en de kerstboom wat op te fleuren.

Zodra het deeg klaar is, is het moment aangebroken om onze kleine creatievelingen aan het werk te zetten. Alles kan en mag: versieringen in de vorm van dennenbomen, dieren, hartjes, letters, de Kerstman (voor de kindjes met echt artistiek talent!)

Maak in elk motief een gaatje zodat je er een stukje touw door kan steken. Dat dient om de sneeuwbal in de kerstboom te hangen wanneer hij klaar is.

Voordat je aan de laatste stap, het bakken, kan beginnen, moet je eerst de versieringen wat laten drogen om luchtbellen te voorkomen.

Stap 2: Het deeg bakken:

Température de cuisson : entre 75°C et 110°C

Temps de cuisson : il dépend du temps de séchage et de l’épaisseur des décorations. La solution est donc de surveiller la cuisson régulièrement.

Stap 3: Het deeg versieren:

De laatste, maar niet de minste stap. Opnieuw kunnen de kindjes hun creatieve talent en hun verbeelding botvieren. Geef hen dus alle mogelijke materialen om de kerstballen te versieren.

Denk aan lijm, verf, linzen, zaadjes, bloemen, bladeren, knopen, parels, veren, stickers, katoen of watten…

Kerstballen van piepschuim

Zo is kerstballen maken echt supersimpel! Alles wat je nodig hebt:

In een groot warenhuis of een knutselwinkel koop je witte bollen van piepschuim en wat haakjes om ze te bevestigen

Voor de rest kun je in al je lades en kastjes op zoek naar lijm, papieren servetten, oude kranten en magazines (voor een vintage kerstboom), inpakpapier,of die linten die je al die jaren bijgehouden hebt in de gedachte dat ze ooit van pas zouden komen… Wel, dat moment is gekomen, en nu is het tijd om te tonen hoe handig je bent met wat je bij de hand hebt.

Kerstballen om snel te versieren

Transparante ballen die je ook kan vullen zijn ideaal voor last-minute versieringen. De kinderen kunnen er heel snel en gemakkelijk mee aan de slag: de bollen kunnen naar hartenlust gepersonaliseerd worden door ze naar eigen smaak te versieren en te vullen.

Stop er figuurtjes in, parels, watten, lintjes, veren, allerlei voorwerpen, zelfs koekjes en snoepjes…

Zelfgemaakte versieringen geven echt de geest van Kerstmis weer, het samenhorige van het gezin, waar iedereen zijn steentje bijdraagt om de kerstboom te versieren. En bovendien heb je een originele kerstboom, voor weinig geld, die met heel veel liefde door het hele gezin versierd werd!